Homeopathie

Samuel HahnemannHomeopathie (Oud Grieks: ὅμοιος, homoios, gelijksoortig en πάθος, pathos, lijden of ziekte) is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het gelijksoortigheidsbeginsel. De homeopathische behandeling bestaat uit het voorschrijven van homeopathicapotentiëringen (stapsgewijze sterke verdunningen in combinatie met schudden) van stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen als de te bestrijden ziekte zouden oproepen. Homeopathie wordt daarom tot de pseudo wetenschappen gerekend.

De homeopathische leer kent het gelijksoortigheidsbeginsel als premisse. Dit beginsel volgt het adagium similia similibus curentur :”het gelijkende wordt door het gelijkende genezen”. Het stelt dat een ziekte genezen kan worden door een middel voor te schrijven dat bestaat uit een verdunde oplossing van een stof die dezelfde symptomen veroorzaakt als de ziekte. Een voorbeeld is de nosode (Grieks nosos, ziekte), gemaakt van de ziekteverwekker of ziek weefsel. Daarnaast stelt de homeopathische leer de hypothese dat tijdens het potentiëren, waarbij de grondstof of oertinctuur in een aantal stappen extreem verdund en geschud wordt, de werking van de grondstof overgaat op het oplosmiddel.

Homeopathische middelen worden bereid op basis van een extract van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong, dat bij toediening in pure vorm geacht wordt symptomen te geven die lijken op die van de te bestrijden ziekte. Het extreem verdunde eindproduct wordt geacht zonder bijwerkingen de ziektesymptomen te doen verdwijnen. 

Homeopathie de kracht van subtiele energie

 Homeopathische middelen worden bereid op basis van een zogenaamde oertinctuur, of op basis van verwrijving van stoffen in melksuiker met een vijzel. Een oertinctuur is een geconcentreerd extract van minerale, plantaardige, dierlijke of zelfs menselijke oorsprong (de zogenaamde nosoden). De tinctuur of verwrijving wordt in stappen verdund waarbij bij elke verdunning telkens flink moet worden geschud, het zogeheten ‘potentiëren’. Dit heet zo, omdat bij deze bewerking het middel geacht wordt aan kracht te winnen: de “energiesignatuur” = “frequentie” neemt toe. Bovendien kunnen daardoor ook giftige stoffen als middel gebruikt worden, bijvoorbeeld arseen. Het schudden vindt plaats door de fles met de oplossing krachtig tegen een verend oppervlak te slaan. Hahnemann gebruikte hiervoor zijn in leer gebonden notitieboek, tegenwoordig wordt dat meestal machinaal gedaan door fabrikanten die zich hierbij aan de regels van Good Manufacturing Practice dienen te houden. Hahnemann experimenteerde veel met het aantal schudslagen, uiteindelijk adviseerde hij 10 slagen omdat hij ontdekt had dat hij daarmee betere resultaten boekte. Moderne homeopathische laboratoria hanteren tussen de 10 en 100 slagen.

De uiteindelijk verkregen vloeistof wordt verdeeld over korrels of tabletten. Na droging hiervan is de homeopathische remedie klaar. Een praktische reden waarom Hahnemann voor het verdunnen heeft gekozen kan zijn dat een flink aantal van de stoffen die hij gebruikte giftig zijn bij onverdund gebruik. Ook Hahnemann was bekend met de relatie tussen dosis en effect voor deze stoffen. Verdunnen voorkwam in ieder geval dat de patiënt aan de behandeling overleed, iets wat bij de allopathische artsen uit de tijd van Hahnemann regelmatig voorkwam. Bron (tekst gedeeltelijk en aangepast) http://nl.wikipedia.org/wiki/Homeopathie

Nieuwetijds Homeopathie! Multi Dimensionaal Hoog Sensitief Persoon

Monica van der Lem past ook Nieuwetijds Homeopathie toe. Hierbij valt te denken aan bv: homeopathische verdunningen van verschillende vormen van Vitamine B12, Matridonials, Lanthaniden, Imponderables en Inspiring homeopathy. Monica heeft in 2013 en 2014 ca. 10 dagen stage gelopen bij Hans Reijnen, hier heeft zij veel geleerd over Nieuwetijds Homeopathie. Nieuwetijds Homeopatie is vooral geschikt voor Hoog Sensitieve Personen (HSP) en Nieuwetijds Kinderen.

Voor meer informatie over homeopathie zijn de volgende online publicaties zeer interessant:  

HOMEOPATHIE: DAAR ZIT WAT IN! 

DE LEUGEN VAN DE HOMEOPATHIE LEUGEN

ZWITSERLAND ERKENT HOMEOPATHIE

Homeopathie

Ivm de vernieuwde wetgeving is hierover geen informatie beschikbaar op deze website.

Neem contact op voor uw vragen omtrent de behandelmogelijkheden.