Methylatie


Methylatie is een proces dat triljoenen keren gebeurt in elke cel elke minuut. Het is één van de meest essentiële metabolische functies van het lichaam en is afhankelijk van vele genen die de enzymen aansturen en allerlei vitamine, mineralen, eiwitten, etc, die betrokken zijn in de vorming en afbraak van allerlei stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam.

Eigenlijk is het dus het vermogen om energie te maken, afval uit te scheiden, antistoffen te vormen – dus speelt het een rol bij je afweer -, reparatie en regeneratie van je DNA, het maken en afbreken van hormonen en neurotransmitters, het regenereren van zenuwweefsel, is ook betrokken bij het afbreken van histamine – een stof die vrijkomt bij allergische reacties – en de opbouw van je collageen en je celmembramen – de wanden van je cellen….. en nog veel meer….

“In feite is de gezondheid en de kwaliteit van leven sterk afhankelijk van het vermogen om te kunnen methyleren”Methylatie is oa. belangrijk bij:

– De creatie van nieuwe RNA en DNA, onze genetische bouwstenen.

– Directe communicatie tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem, voor een optimale werking van ons immuunsysteem.

– Zwavel metabolisme wat een belangrijke rol speelt bij de ontgifting (transsulfuratie en glutathion). Voldoende methylatie is dan ook glutation besparend!

– Mobiliseert vet en cholesterol, zodat het wordt gebruikt voor de productie van hormonen, regeneratie van de myelineschede, en de productie van galzouten.

– Hormoonregulatie en -productie. Methylering is van belang bij de productie van oestrogeen, testosteron, en insuline, evenals vele andere hormonen in het lichaam.

Het reguleren van de methylatie, waarbij oa. MTHFR een cruciale rol speelt, is een kunst. Het gaat hierbij om de balans! Ik zie vaak anno 2024 dat mensen veel te veel innemen aan methylatie supplementen. Suppletie met methylgroepen zijn: SAM-e, B2, B6, choline, methylB12, methylfolaat, choline, TMG, MSM, DMAE.

SAM-e, de belangrijkste methyldonor in de methylatie, betrokken bij ca. 400 biochemische processen in het lichaam, terwijl vele mensen met klachten en ziekten zoekende zijn naar antwoorden of hun klachten vermoedelijk komen door een slechte methylatie is het antwoord vaak niet simpel. Want wist je dat (chronische) inflammatie down regulation geeft van methylatie door SAM-e en dan is SAM-e NIET het antwoord! Want je lichaam wil andere biochemische processen voorrang geven omdat het in de fik staat, wat ook een overactieve NO-cyclus heeft. Zie tegenwoordig veel mensen in mijn praktijk die zich op eigen initiatief volgooien met methyldonoren en daar alleen maar meer klachten van krijgen, juist ja, het lichaam geeft andere biochemische processen voorrang en wil niet methyleren als het in de fik staat. Dit is wat ik oa. heel veel van weet, biochemische pathways met genetica en epigenetica, maar wat ik met mijn Epigenetische testmodel helder in kaart kan brengen wat jouw lichaam “in het NU” wel kan verdragen en wel nodig heeft om “de volgende stap naar verbetering” te kunnen maken. De mens is systeem biologie. Er zijn prioriteiten en hiërarchieën waar je rekening mee dient te houden als je mensen causaal en effectief wilt behandelen.

In mijn praktijk help ik mensen met complexe vragen over hun gezondheid, de mens is systeem biologie, ik ben steeds meer gaan begrijpen hoe deze systeem biologie werkt: hiërarchisch in welke prioriteit, systemen van oa. inflammatie, detoxificate, energiehuishouding, transsulferatie, methylatie, neurotransmitterhuishouding, hormoonhuishouding, en hoe pathogenen en traumata inflammatie veroorzaken en dan causaal de biochemie epigenetisch ontregelen. Waardoor suppleren van stofjes eigenlijk maar een dweilen met de kraan open behandeling is.