Joggen en beweging is goed voor je DNA!

leeib Nieuws Leave a comment  
Joggen en beweging is goed voor je DNA!
 
DNAGenen zijn te kneden, en dus ook met lichaamsbeweging!
 
Een studie van het Zweedse Karolinkska Institutet heeft dit aangetoond met epigenetische veranderingen die op het DNA optraden via methylering.
 
23 jonge mannen en vrouwen moesten gedurende 3 maanden elke dag fietsen met één been, om tegelijk DNA-analyses te doen in een getraind en een “ongetraind been” bij dezelfde persoon, want voeding en andere leefstijlfactoren kunnen de DNA-methylering in de spieren tijdens deze drie maanden beïnvloeden.
 
Na drie maanden werd het spierweefsel in het getrainde been met die van het “niet getrainde” been gecontroleerd op DNA-methylering. Hieruit bleek dat op het ‘getrainde spier-DNA’  nieuwe methyleringspatronen waren ontstaan en was aan het DNA een methylgroep toegevoegd, op andere plekken waren methylgroepen weer verwijderd. Maar liefst 4000 genen hadden een gewijzigde activiteit in het getrainde been, met name de genen die een rol spelen bij het glucosemetabolisme, de insulinerespons en ontstekingen, ondergingen duidelijke epigenetische veranderingen. In het niet “getrainde been”  waren geen significante veranderingen.
 
Meer informatie PubMed
 
Meer informatie Arts Therapeut & Apotheker Platform voor voedingsgeneeskunde

 
Uitgebreide informatie op de  nieuwe pagina’s 
 
VITAMINE B12-TEKORT                   
 
METHYLATIE                    
 
MTHFR                    
 
NUTRIGENOMICS
 

Orthomoleculaire geneeskunde TO THE NEXT LEVEL!

Add a Comment