Vergoedingen in 2019

Om een lang verhaal kort te maken: steeds meer verzekeringen stoppen met het vergoeden van alternatieve zorg en inmiddels ben ik zo gespecialiseerd & autodidact “in wat ik kan” – getuige mijn websites – dat dit ook niet meer in het hokje past van zorgverzekeraars.

Wilt u zeker weten: bel dan met uw zorgverzekering en vraag of Natuurgeneeskundige Consulten (Vektiscode 24005) worden vergoed van Natuurgeneeskundig Therapeut: Monica van der Lem aangesloten bij beroepsvereniging BATC met registratienr: BR-01127.

Als Natuurgeneeskundig Therapeut ben ik lid van beroepsvereniging BATC.

Mijn consulten vallen onder ‘Overige Natuurgeneeskunde’, code 24005 in de Achmea groep.

Wat dat betekent voor vergoeding van mijn consulten in 2019 lees je hieronder, met dank aan mijn collega Lia Spaans die dit allemaal uitgezocht heeft.

Vergoedingen aan de hand van het overzicht van de groepen van verzekeraars.

zorgverzekeraars 2019 LSCZ groep en VGZ groep:
– Verzekeraars uit de CZ groep en VGZ groep vergoeden mijn consulten niet. In het plaatje bij dit bericht kun je zien welke verzekeraars dat zijn.

Menzis groep:
– Menzis vergoedt en Anderzorg (ook uit de Menzis groep) ook maar tot max. 200 euro per jaar.
– Hema vergoedt geen alternatieve behandelwijzen.

ONVZ groep:
– ONVZ en PNO vergoeden ook. Zij verbijzonderen niet binnen alternatieve geneeskunde. Dat valt bij hen nog onder 1 noemer wat een voordeel is.

Binnen de Achmea groep:
– Avero Achmea: er staat wel dat ze vergoeden maar voor de kleine lettertjes moet je bellen met de klantenservice. De gedetailleerde vergoedingen en erkende beroepsverenigingen vind je niet via hun website. Wat mij betreft een vraagteken dus nog
– De Friesland: wel, vergoedt BATC leden en natuurgeneeskunde
– FBTO: idem, maar ze vermelden wel op hun website dat ze de lijst met aangesloten beroepsverenigingen gedurende het jaar kunnen aanpassen
– Interpolis: volgens mij geen vergoeding. De website is niet zo duidelijk…
– ProLife: vergoedt ook niet
– OZF: wel, onder natuurgeneeskunde en BATC.
– Zilveren Kruis, ja, vergoedt onder natuurgeneeskunde en BATC.

Binnen de ASR groep:
– De Amersfoortse: vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot BIG geregistreerde artsen
– Ditzo: vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot BIG geregistreerde artsen

Binnen de DSW groep:
– DSW: vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot consulten van artsen.
– InTwente: vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot consulten van artsen.
– StadHolland: vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot consulten van artsen.

Binnen de ENO groep:
– Salland: vergoedt wel, vanuit natuurgeneeskunde en BATC lidmaatschap.
– Zorgdirect: vergoedt wel, vanuit natuurgeneeskunde en BATC lidmaatschap.

Zorg en Zekerheid. Deze verzekeraar vergoedt niet. Beperkt zich bij natuurgeneeskunde tot BIG geregistreerde artsen.

IPTIQ groep:
– Bij Promovendum, Besured (meer voor studenten) en National Academic sta ik niet vermeld in hun Zorgzoeker. Ik ga er dus vanuit dat zij niet vergoeden.

NB. Je kunt aan dit overzicht geen rechten en of plichten ontlenen. Ik heb mijn best gedaan om wat meer overzicht te creëren, met de intentie je op weg te helpen. Wat ik zag tijdens het vergelijken is dat niet alle goedkopere aanvullende zorgverzekeringen vergoeden alternatieve therapie/natuurgeneeskunde. Dus dat is ook nog een element dat je moet bekijken.

Heb je een bepaalde zorgverzekeraar op het oog en weet je welke behandelaar je nodig hebt in 2019, check voor de zekerheid altijd zelf of consulten van de betreffende behandelaar worden vergoed. Dat doe je door te bellen met de klantenservice van de zorgverzekeraar waarbij je dan navraag doet of Natuurgeneeskundige Consulten (Vektiscode 24005) van Monica van der Lem aangesloten bij de BATC met registratie nr BR-01127 vergoed worden.

Even een rekensommetje om voor u helderheid te geven of het nu echt wel zo handig is om vergoeding te hebben of niet??

Want de premies zijn tegenwoordig ook flink omhoog gegaan. Een voorbeeld: u betaalt per maand €35 om dan recht te hebben op vergoeding van Natuurgeneeskundig Consult waarbij u per consult een maximale vergoeding heeft van €40 per consult en op jaarbasis een maximaal bedrag van €550. Besef dan dat u €420 per jaar zelf betaald aan premie, om uiteindelijk bij maximale besteding €550 vergoed te krijgen Hier zit nog maar €130 verschil tussen.

Even doorrekenen – zonder recht op vergoeding mogelijk zelfs goedkoper voor U:

Indien U bij mij op consult komt en U heeft geen recht op vergoeding betaald U €100 per consult. Mijn werkwijze is zo dat 1x keer per twee maanden op consult komt. Dus als U 3 keer per jaar op consult komt dan is dat €300 en is dat zelfs €120 minder dan de premie die in bovenstaande zou moeten betalen.

Hieronder “het lange verhaal” met de gang van zaken, van de afgelopen jaren en ook eind 2018, ziet het er naar uit dat de zorgverzekeringen al langer hebben besloten om “Alternatieve Zorg” te gaan schrappen uit hun zorgverzekeringen.

Al een aantal jaar geleden stopte de UVIT groep bestaande uit Univé, VGZ, Iza, en Trias, alreeds met het vergoeden van mijn Natuurgeneeskundige Consulten en per 1 januari 2019 stopt ook de CZ groep bestaande uit CZ, OHRA, Nationale Nederlanden ook met het vergoeden van mijn Natuurgeneeskundige Consulten.

Het ziet er naar uit dat zorgverzekeraars hebben besloten dat de vergoeding van Alternatieve Geneeswijzen niet meer onderdeel gaat uitmaken van zorg vergoeding bij zorgverzekeraars. En dat “Alternatieve Zorg” maar zelfzorg moet gaan worden.

Deze beslissingen van de zorgverzekeraars zijn en worden ook genomen ZONDER overleg met de verschillende beroepsverenigingen die de belangen behartigen van de verschillende behandelaars in de alternatieve zorg. Ook dient men te weten dat een beroepsvereniging in alle gevallen de zorgverzekering niet voor het gerecht kan dagen, om de vergoeding te handhaven, want wettelijk gezien kan de zorgverzekeraar zelf bepalen wat ze doet.

Door deze gang van zaken lijkt het erop dat de waarde van “de beroepsvereniging” enorm gedaald is, daar deze zeer weinig van invloed kan zijn op het handelen van de zorgverzekeraars. Toch blijf ik aangesloten bij de BATC, de beroepsvereniging die het beste bij mij past!

code rood VektisSinds 2007 heb ik mijn praktijk en sinds 2008 ben ik geregistreerd Natuurgeneeskundig Therapeut bij de beroepsvereniging BATC en voldoe ik alle jaren aan de allerhoogste normen! Zo ook – in 2017 – behaalde ik ook CPION HBO Medische Basiskennis, welke vanuit de zorgverzekeraars verplicht werden gesteld om aan de hoogste normen te voldoen om dan mijn consulten voor Natuurgeneeskunde vergoed te krijgen. Maar nog geen twee jaar later wordt er besloten dat dat ook weer niet goed genoeg is en wordt er – ZONDER overleg met de verschillende beroepsverenigingen die de belangen behartigen van de verschillende behandelaars in de alternatieve zorg – een hele grote groep alternatieve zorg geschrapt. Zie de afbeelding hiernaast, alle rood gemarkeerde behandelingen worden nier meer vergoed.

Wat houdt dit in voor mijn praktijk en voor mijn functie als Natuurgeneeskundig Therapeut en de bijscholingen die ik organiseren:

Ik heb besloten om lid te blijven van de BATC, want wettelijk gezien moet ik lid zijn van een beroepsvereniging anders mag ik niet praktiseren. Ik heb hierbij gekozen voor een beroepstitel welke recht geeft op vergoedingen van de paar zorgverzekeraars die nu nog overblijven.

Wat betekend dit voor U als client:

Even een rekensommetje om voor u helderheid te geven of het nu echt wel zo handig is om vergoeding te hebben of niet?? Want de premies zijn tegenwoordig ook flink omhoog gegaan. Een voorbeeld: u betaalt per maand €35 om dan recht te hebben op vergoeding van Natuurgeneeskundig Consult waarbij u per consult een maximale vergoeding heeft van €40 per consult en op jaarbasis een maximaal bedrag van €550. Besef dan dat u €420 per jaar zelf betaald aan premie, om uiteindelijk bij maximale besteding €550 vergoed te krijgen Hier zit nog maar €130 verschil tussen.

Even doorrekenen – zonder recht op vergoeding mogelijk zelfs goedkoper voor U:

Indien U bij mij op consult komt en U heeft geen recht op vergoeding betaald U €100 per consult. Mijn werkwijze is zo dat 1x keer per twee maanden op consult komt. Dus als U 3 keer per jaar op consult komt dan is dat €300 en is dat zelfs €120 minder dan de premie die in bovenstaande zou moeten betalen.

Mijn werkwijze is ook zo, dat ik na 3 consulten in 6 maanden tijd in bijna alle gevallen alles heb kunnen toepassen wat tot mijn “know-how” en vakkennis en behandelmogelijkheden behoort, dat voor de cliënt en mij helder is wat ik kan betekenen voor de cliënt. Veel cliënten hebben baat van mijn behandeling.

Ik zeg altijd: “Geef mij drie behandelingen/ consulten de kans om je te behandelen” en dan gaan we zien hoe ver we komen. Hierbij heb ik tevens het doel dat men per consult/behandeling al verbetering merkt. Ook ben ik altijd helder tijdens consulten/ behandelingen wat er wel maar ook niet mogelijk is.

 

 

Inmiddels ben ik zo gespecialiseerd & autodidact “in wat ik kan” – getuige mijn websites – dat dit ook niet meer in het hokje past van zorgverzekeraars. Ik volg mijn bijscholingen bij Dr. Ben Lynch in USA en volg ook andere artsen en therapeuten welke werkzaam zijn, en hun kennis delen met betrekking tot Integrative Medicine en Nutrigenomics op internationaal nivo! Dit is van een veel hoger – en meer up to date / nieuwetijdse kennis – nivo dan het gangbare bijscholingsnivo in Nederland.

Daarom ben ik ook begonnen met “Genetics & Lifestyle als educatie centrum, omdat ik vind dat we in Nederland achter lopen.

Op deze manier zal ik mijn passie voortzetten met mijn EIGEN specialismen, authenticiteit, autodidactie, talenten en vermogens, research/onderzoeken en development/ontwikkelingen, wetenschappelijk en “evidence based” medicine, om mensen te helpen met hun complexe gezondheidsvragen en dit ook als educatie aan te bieden via “Genetics & Lifestyle