Vitamine B1 tekort – vaak een gemiste diagnose

De symptomen van Vitamine B1 tekort, ook alle milde symptomen, komen heel erg overeen met die van B12 tekort. Indien B12 niet het gewenste effect geeft, denk dan ook eens aan B1. Wel in de vet oplosbare vorm Benfotiamine! Gewone B1 als Thiamine HCL is water oplosbaar en heeft veel minder effect. Wil je weten of Benfotiamine wat voor jou is? Dat kan ik dat testen mbv mijn epigenetische testmodel waar ik een paar testers in heb zitten met Benfotiamine.

B1 tekort vaststellen met bloedonderzoek, is heel moeilijk want maar 8% van de totale B1 zit in je bloed. Vaak is het in de cel te laag maar in bloed nog okay of laag normaal. Dus je haalt het niet uit de bloedtest! Wat je wel kan doen is Transketolase testen in bloed, als dit te laag is, is dit het bewijs voor een B1 tekort in de cel! Bewijs voor B1 tekort komt door goede Benfotiamine therapie voor 3 – 6 maanden toe te passen en dan komt het bewijs als mensen significant beter worden.

B1 en energiehuishouding

B1 tekort geeft een sterk verminderde werking van verschillende enzymen in onze stofwisseling die betrokken zijn bij de energie huishouding (citroenzuurcyclus) in de mitochondria (onze energie centrales waar we ATP = ons energie aanmaken). Denk aan klachten zoals:

– vermoeidheid en chronisch vermoeidheidssyndroom

– brainfog, hebben van black outs, ineens niet meer weten wat je wilde zeggen of wat je wilde doen

– fibromyalgie

– snel moeie en zware spieren

– snel verzurende spieren, veel lactaat vorming in de cellen

– zwakte van spierkracht

– moeite met bewegen en sporten, intolerantie om te bewegen

B1 werkt vooral neurologisch! Denk hierbij aan:

– overgevoelig zenuwstelsel, HSP, altijd maar onrust voelen

– vooral de gevoelszenuwcellen zijn afhankelijk van voldoende B1

– last van prikkels, gevoel van prikkels, tintelingen en kriebels in de huid, alsof er mieren over je huid lopen

– neuropatische klachten en -ziekten, B1 tekort geeft een onvermogen om myeline goed aan te maken, denk hierbij aan perifere neuropathie, dit geeft vooral doof gevoel aan handen en voeten of juist een pijnlijk en branderig gevoel

– ALLE!!!! Autonome zenuwstelsel klachten (het autonome zenuwstelsel regelt alle automatische processen in het menselijk lichaam). Cerebellum (fijne motoriek en ataxie) en de hersenstam zijn erg gevoelig voor B1 tekort

B1 tekort in het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel regelt alle automatische processen in het menselijk lichaam. Bij een B1 tekort denk dan aan de volgende klachten en symptomen:

– onvermogen om voldoende acetylcholine aan te maken, de belangrijkste neurotransmitter in de Nervus Vagus, ons autonome zenuwstelsel.

– bloeddruk , POTS

– ademhaling, mogelijk een gemiste diagnose bij astma, COPD en slaap apneu, of altijd maar een zwaarder gevoel in je longen hebben, moeite hebben met ademhalen

– spijsvertering, aanmaak van enzymen, SIBO, prikkelbaar darm syndroom, obstipatie

– hartritme stoornissen

– hormonale problemen, te veel aan oestrogeen

– erg veel zweten of niet kunnen zweten

– geen tranen kunnen aanmaken, droge ogen (Raynaud)

– slaap en nachtmerries

– duizelingen

– GERD en te lage maagzuur productie

– blaasproblemen en te veel plassen / chronisch blaaspijn syndroom

– vermogen om te praten en helderheid van stem geluid

B1 en bloedvaten

Altijd maar koud hebben of snel koud hebben, kan een tekort aan B1 zijn. Oxidatieve stress in de endotheel cellen in de bloedvaten verslechterd de elasticiteit en de functie van de endotheelcellen (die bv ook bloeddruk en hormonen reguleren), slechte micro-circulatie (capillaire bloedvaten) is hier het gevolg van. Vele mensen denken altijd dat als ze het koud hebben en lage temperatuur hebben dat hun schildklier traag is. En als dan bloed wordt onderzocht op TSH, T4, T3, vrijeT4, vrijeT3 en anti-TPO komt er niks uit. Denk dan ook aan B1-tekort, de vaak gemiste diagnose. Kwaliteit van de ogen is ook verbonden aan de microcirculatie bloedvaten in de ogen.

B1 en diabetes

Ook voor diabetes is benfotiamine een eerste keus therapie, want het remt de vorming van AGE’s (Advanced Glycation End Products) dit zijn schadelijke verbindingen die extra veel aangemaakt worden bij diabetici (meer dan bij niet diabetici) en dat geeft veel oxidatieve stress (inflammatie), B1 is een passend antioxidant hiervoor en verminderd de vorming van AGE’s. Deze AGE oxidatieve stress kan uiteindelijk schade geeft aan alle cellen en alle zenuwcellen, wat tot diabetische neuropathie kan lijden. Metformine verlaagd ook B1!

B1 en neurologische stabiliteit en spierkracht

Ouderen mensen hebben vaak balans en coördinatie problemen met verlies van spierkracht, mogelijk dus een B1 tekort. Denk hierbij ook aan allerlei soorten duizelingen. B1 tekort geeft verslechtering van neuroplasticiteit.

B1 en zenuwstelsel, brein en psychisch welzijn

Bij psychologische klachten en zelfs psychiatrische ziektebeelden kan een B1 tekort in het zenuwstelsel een gemiste diagnose zijn. Bij B1 tekort onvermogen om glutamaat af te breken = neuro-inflammatoir. Hierbij valt te denken aan:

– Parkinson

– Alzheimer vorming van amaloide plaques

– ADHD / ADD

– Angststoornissen

– OCD dwangstoornissen

– Persoonlijkheidsstoornissen

– Regulatie van emoties

– Lage serotonine (lage melatonine), lage dopamine

– leaky brain/blood barrier, wat veel inflammatie in de hersenen geeft

– MS

– Carpaal Tunnel Syndroom

 

Therapeutische behandeling van 150 mg per dag voor 3 tot 18 maanden, maar dit moet je niet zelf willen gaan doen. Er wordt ontzettend veel inwerking gezet en beinvloed, bij deze zeer hoge en zeer goed opneembare vorm (al helemaal als je al jaren lang een B1 tekort had). Je ook moet kijken naar je methylatie stofwisseling (B2, B6, B12, folaat, SAM-e, TMG, MSM) en Glutathion stofwisseling (s-acetyl-l-glutahion), Molybdeen (di-natriummolybdaat) stofwisseling en magnesium (citraat, malaat of voetenbaden) en kalium (citraat) behoefte. Met 150 mg benfotiamine ga je een enorme zwieper geven aan je biochemie, al helemaal als je al langer een B1 tekort had, en belangrijk is om dat te ondersteunen met waar jouw stofwisseling echt behoefte aan heeft! Met de autonomic nervous system response test kan ik dat testen. Want indien er geen balans is met deze bijbehorende biochemie dan kan je ook detox bijwerkingen krijgen. En dat is niet de bedoeling. Een juiste en optimale behandeling is met geen of zo min mogelijk detox bijwerkingen!

Ik heb inmiddels al aardig wat mensen in mijn praktijk op Benfotiamine met daarbij de ondersteunende suppletie die specifiek passend is voor die persoon, maar niet iedereen begint met 1 caps van 150 mg per dag, sommige beginnen met 1/8ste caps per dag en laat ik in 8 weken opbouwen naar 1 caps elke ochtend, het verschilt echt per persoon.

Benfotiamine (vetoplosbaar) wordt ca 3,6 keer beter opgenomen dan Thiamine HCl (water oplosbaar) omdat het makkelijker wordt opgenomen in het celmembraan, celmembranen zijn gebouwd van vetten.

Wat ik tot nu toe zie in mijn praktijk is dat 2/3 van mijn clienten goed test op Benfotiamine, dus met een verbeterende autonomic nervous system respons. Van deze 2/3 test meer dan 90% niet goed op Thiamine HCL, dus een verslechterende autonomic nervous system respons. En minder dan 5% test goed op Thiamine HCL en niet goed op Benfotiamine.

Houd er rekening mee dat als je neuropatische klachten goed wil behandelen ben je minimaal 1 jaar bezig, want zenuwcellen (myeline) genezen en regenereren langzaam, uiteraard zal je je al eerder wat beter gaan voelen maar herstel en genezing van zenuwcellen staat 1 a 2 jaar voor. Dan is het ook nog de vraag: wat is de oorzaak van de chronische inflammatie in je zenuwcellen? Is het alleen B1 tekort of is er meer aan de hand. Als in het zenwustelsel virussen, bacteriën/lyme en trauma zitten, wat veel neuro-inflammatie veroorzaakt, zal je die ook moeten behandelen. Neuropathie is vaak door systemische multifactorele ontregelingen die al jaren lang bezig zijn.

Bij een B1 tekort hoef je deze symptomen, klachten en ziekten niet in hele zware vormen vormen te hebben. Ook allerlei vage en lichte symptomen, klachten en ziekten kunnen in verschillende mate (van licht tot zwaar) wel of niet voorkomen ondanks een groot vitamine B1 tekort in de cellen en zenuwcellen. Veel B1 tekort diagnoses worden gemist omdat men vage en lichte klachten hier niet aan relateert. Zelf ook bij kinderen kan het voorkomen

Zwakke genetische B1 stofwisseling kan ook aanwezig zijn, als je SNPs (homozygoot / heterozygoot) hebt op :

– TKT (transketolase)

– TKTL1 (transketolase-like protein 1)

– TKTL2 (transketolase-like protein 2)

 

Mijn persoonlijke ervaring en verhaal Ik ben erg onder de indruk wat het met mijzelf doet. Bleek dus dat ik al waarschijnlijk vanaf kinds af aan vitamine B1 tekort had. Want een kenmerk van B1 tekort is kloven in de mondhoeken, deze had ik van mijn 10de tm mijn 15de elke dag! Na 3 weken dagelijks 150 mg benfotiamine ervaar ik zoveel meer rust in mijn zenuwstelsel (doordat glutamaat levels naar beneden gaan en GABA omhoog, de rust gevende neurotransmitter). Ook ervaar ik meer lucht (zuurstof) en energie, soepeler en krachtiger in mijn spieren en minder overgevoelig voor prikkels. Mijn hoofd voelt veel lichter en ik krijg veel makkelijker heel veel meer gedaan met mij hoofd. Veel minder last van prikkels en HSP. Mijn neuroplasticity is ook verbeterd, ik merk dat ik meer balans heb en veel stabieler ga lopen. Al zo snel merk ik dit, wat ik echt niet verwacht had, want zenuwcellen hebben een langzame herstel en regeneratie tijd, dus ik ben heel benieuwd met wat er nog gaat komen aan andere verbeteringen als ik het langer gebruik. Ik combineer dit met een B-complex, magnesium, kalium en glutathion, omdat dit met autonomic nervous system testing ook mijn behoefte van mijn stofwisseling is. Met alles wat ik al meegemaakt heb, met mijn eigen lichaam en 17 jaar praktijk, echt een GAME CHANGER!

Hoe komt een B1 tekort tot stand Vaak is het een genetische zwakte (SNPs) van de vitamine B1 stofwisseling in combinatie met hoge oxidatieve stress (chronische laaggradige ontstekingen). Maar veel epigenetische factoren zorgen voor verhoogd verbruik van vitamine B1. Dit zijn: het eten van alle granen en graanproducten (en we houden zo van graanproducten!), het eten van suiker (met uitzondering van fruitsuiker), drinken van thee, koffie en alcohol, sulfiet, en medicijnen zoals maagzuurremmers, antibiotica, metformine, diuretica (plaspillen), anticonceptie pil, anti-epileptica, SSRI’s (antidepressiva), HPV vaccins en misschien zelfs ook andere vaccins die de vitamine B1 stofwisseling verslechteren of zelfs blokkeren.

Wil je weten of Benfotiamine therapie ook wat voor jou is? Plan dan jouw 10 min gratis kennismakingsconsult om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.