Darmen optimaal

Gezondheid begint in de darmen!

80% van onze immunologische afweer, (onze weerstand tegen pathogenen zoals : virussen, bacteriën, schimmels en/of andere ziektekiemen) zetelt in een gezonde darm/darmflora ! Wanneer de darmen belast zijn, en de darmflora niet optimaal zijn, is de afweer altijd verminderd ! VEEL ZIEKTEN BEGINNEN IN DE DARM ! Het functioneren van de darmen wordt in de natuurgeneeskunde gezien als de basis van onze gezondheid. De samenstelling van de darmflora speelt daarbij een grote rol. Daarnaast houdt goede voeding met extra ballaststoffen, zoals inuline, de darmflora in evenwicht. Door deze ballaststoffen ontstaat een stabiel milieu, waarin enzymatische processen optimaal kunnen verlopen en zo de gezondheid behouden kan blijven.

Bij een verstoring van het milieu in de darmen kan de darmflora verstoord raken en kunnen zich pathogene micro-organismen zoals : bacteriën, schimmels en gisten, parasieten, virussen in de darmen ontwikkelen. Ook belasting met : onverteerde etensresten, vaccinaties, zware metalen (bv. amalgaam), pesticiden en een overmaat aan pathogene bacteriën, schimmels, virussen en parasieten, kunnen belastend zijn voor de darmen en de darmflora. Een te grote toxine belasting in de darm geeft , door heropname van de toxinen in de bloedbaan, een grotere belasting voor de ontgifting van de lever. Hierdoor kan de leverontgifting door de jaren heen steeds slechter worden (enterohepatische kringloop), omdat de cruciale stoffen van de leverontgifting uitgeput raken, met alle gevolgen van dien. Ophoping van toxinen in het lichaam kunnen dan allerlei klachten veroorzaken zoals bv: vermoeidheid, allergieën, jeukende huid en allerlei soorten huidklachten, hoofdpijn, slechter slapen, stijf gevoel in de ledematen, gewrichtsklachten en nog veel meer. Hierdoor kan de weerstand ook worden aangetast.

Met behulp van de de Asyra PRO / IDT kan op bio-energetische wijze getest worden welke belastingen in de darmen een rol spelen en kan er een plan gemaakt worden voor een sanering van de darmen en versterken van de ontgifting van de lever.

Hierdoor is het mogelijk om verschillende darmklachten te behandelen en te ondersteunen, bij baby’s, kinderen en volwassenen : Diarree, opstipatie, prikkelbaar darm syndroom, inflammantoire darmziekten (Crohn / Colitis Ulcerosa), darmkrampen en te veel gasvorming in de darmen, lactose intollerantie, candida/schimmel-belasting, voedselovergevoeligheden en allergieën, lekkende darm syndroom, darmparasieten.

Normale ontlasting = 1 – 3 keer per dag een mooie drol, bruin (niet te donker en niet te licht), zonder onverteerde etensresten, niet te waterig en geen harde keutels, na doorspoelen geen spoor nalaten in de pot. En dit alles zonder allergieën, huidklachten en buikklachten. IS UW ONTLASTING NORMAAL ??

EN NOG MEER OVER DE DARMEN : De darmen worden ook wel de tweede hersenen genoemd. Dit komt omdat de darmen een complex onafhankelijk zenuwstelsel hebben : Enteric Nervous System (ENS). Bijna alle stoffen die in de hersenen voorkomen, zoals bv. Serotonine, komen ook in de darmen voor! Het NES, de tweede hersenen, heeft een twee-weg communicatie met de hersenen. Dit verklaart de drastische veranderingen in het maag-darmkanaal tijdens emotionele stress!! Om te communiseren gebruikt het ENS dezelfde neurotransmitters als de hersenen. Dit zijn er ca. 30, met als voornaamste Serotonine. Serotonine speelt een belangrijke rol bij de persitaltiek en de zuurgraad van de darm. Bij emotionele klachten is het ook van belang de darmen te optimaliseren. Tevens kunnen parasieten de seretonine receptoren bezet houden in de darm, met alle gevolgen van dien.

________________________________________

Indien de belasting van toxinen jaren lang te hoog is geweest, neemt het eventuele risico op darmpoliepen toe.

Optimaliseren van vitamine B12 en de methylatie is van groot belang het optimaliseren van de darmen.

Meer informatie op de pagina’s VITAMINE B12-TEKORT en METHYLATIE en MTHFR en NUTRIGENOMICS