Supplementen- en dieetadvies

Bij een intake en een vervolgconsult test ik altijd, alle mineralen, vitaminen, omega vetzuren, eiwitten, en fase 1,2,3 detox, lever-, nier-, lymfe detox, homeopathie en herbals voor behandelen van bacterien, virussen, lyme en co-infecties, schimmels en parasieten. Hierdoor kan met 1 consult per 2 maanden optimaal gereguleerd worden wat het lichaam echt nodig heeft aan suppletie, want niet altijd is het zelfde voor langere periode nodig, optimaal en in balans is wat wenselijk is.

Dieetadvies in mijn praktijk heeft verschillende raakvlakken afhankelijk van wat mijn client echt nodig heeft om zijn of haar stofwisseling echt causaal te verbeteren. dit kan zijn:

Thiol free dieet – bij thiol intolerantie, waardoor de stofwisseling ammoniak dominant wordt. Ammoniak is erg toxisch en geeft in alle cellen inflammatie, ook neurologisch en ook in de darmen. hierdoor kunnen diarree en of opstipatie optreden, verslechterd de cellulaire ademhaling, hierdoor energie verlies en brainfog en verminderd vermogen om te kunnen ontgiften inlever en nieren en lymfe, en eigenlijk alle cellen. Deze inflammatie geeft ook veel vrije radicaal vorming. Meer informatie Thiol free dieet

COMT dieet – bij dopamine dominantie stofwisseling. Vaak door traag werkend COMT enzym, dit is vaak genetisch, hierdoor kan men trager dopamine en adrenaline afbreken en veroorzaken deze stoffen ook inflammatie in alle cellen. Ook oestrogeen dominantie door traag werkend COMT enzym, en oestrogeen is ook een verzurend hormoon. Wat zich uit in onrust, slecht slapen en sneller overgewicht en klachten toename gerelateerd aan de menstruatie cyclus. Bepaalde voedingsmiddelen moeten biochemisch ook via de COMT pathway, de zogenaamde catacholamines, hierdoor kan men juist meer klachten krijgen als men veel van deze catacholamines eet.

Indien met thiol intolerantie heeft en ook een traag werkend COMT enzym heeft is het eten van de producten die hoog in thiol zijn en hoog in catacholamines niet handig, want het verergerd de inflammatie, deze combinatie wordt ook wel een “toxische shunt” genoemd, deze 1 + 1 combi geeft een 1 + 1 =5 effect op de verergering van de inflammatoire stofwisseling.

Glutamaat arm dieet – indien de stofwisseling glutamaat dominant is, dat betekend dat het lichaam glutamine omzet naar glutamaat, wat inflammatoir en neurotoxisch is. Normaal gesproken moet glutamine omgezet worden naar GABA, de rustgevende verbeterende stof. Vaak indien men een overactieve NO cyclus heeft ziet men dat hierdoor het lichaam glutamaat dominantie heeft, wat zich uit in psychische- en onrustige klachten, slecht slapen, overprikkeld zijn, etc.

Fruit dieet van dr. Morse – indien men verzuurd is, is dit het juiste dieet om te volgen maar hier zitten wel een aantal belangrijk haken en ogen aan. Namelijk: indien men fruit niet kan verdragen dient men dit protocol te starten met “When fruit is not an option” en zijn er behandel interventies nodig om dit te reguleren. En het is niet wenselijk om in 1 keer over te stappen op alleen maar fruit eten, want dat geeft zo’n enorme detox van zuren dat men hier TE ZIEK van kan worden, en dat is schadelijk voor het lichaam, daarbij komt ook kijken dat de microbioom moet mee transformeren naar een fruit diet. The Magic zit in The Fruits, not the veggies! Het aanpassen van de microbioom kan wel 3 – 5 jaar duren! Want onze microbioom is compleet ontwikkeld en gevormd, al vanaf onze kinderjaren, om al het dode en gekookte en gebakken voedsel te verteren en op te ruimen in onze darmen. Ontzuren kan ook wel vele maanden duren, maar causaal gezien is dit de gezondste keuze om toe te passen als therapie, en eigenlijk, is het een “life style”.

Practice what you preach! Zelf doe ik reeds 4 jaar Thiol free dieet en sinds begin 2021 de fruit dieet erbij en eet ik ca 10 stukken fruit per dag en de rest Thiol free. Ik vind het waanzinnig allebei.

Veel clienten in mijn praktijk zijn vaak al langer bezig met hun gezondheid en eten dan al in de basis geen gluten meer en geen lactose.